Mirva Hiltunen
Kouluttaja, yrityksen perustaja, EAT-opinnot 2024

Hei, minä olen Mirva Hiltunen!  Olen yksi Koira-Tallin perustajista ja osakkaista. 

Olen aloittanut koiraharrastuksen toistakymmentä vuotta sitten etsimällä perheemme ensimmäisille koirille Jämtlannin pystykorva Topille ja australianpaimenkoira Jakille rodunomaisesti sopivia harrastuslajeja. Topi lähti mieheni suoritettua metsästyskortin mukaan hirvimetsälle, ja Jaki lähti kanssani rauniokoulutukseen. Myöhemmin Jakista tuli viranomaistason pelastuskoira tasokoelajeinaan rauniot, haku ja jälki, mutta kilpailimme myös palveluskoirien hakukokeissa aina voittajaluokassa asti. Jakin kanssa saavutimme myös pelastuskoirien Suomenmestaruus-joukkuekilpailun pronssia. Jakin rinnalla koulutin seuraavan koirani Kepsin  pelastusetsintään. Kepsin kanssa kilpailimme myös kansainvälisissä IPOR-rauniokokeissa. Kepsi jäi juuri eläkkeelle 2022 vuoden lopussa osallistuttuaan uransa aikana yli 30 pelastusetsintätehtävään. Työlajeina Kepsilläkin on ollut pelastushaku ja pelastusjälki, sekä tuloksia rauniokokeista. kolmas pelastusetsintäkoirani Sisu toimii tällä hetkellä työkoirana. Sisu on seurannut samoja tassunjälkiä tasokokeissa suorittaen määrävuosina pelastushaun ja jäljen kokeet, sekä Sisu on myös osallistunut rauniokokeisiin hyväksytyin tuloksin. 

Meillä on myös kasvatettu pienimuotoisesti venäläiseurooppalaisen laikan pentuja, ja talossa mieheni metsästyskavereina on olleet rodun edustajat Roki, Miku ja Umi. Olen kaikkien niiden kanssa puuhannut erilaisia koulutustehtäviä naksuttimen kanssa, sillä koen että kaikki koirat hyötyvät erilaisista virikkeistä, kun kouluttaminen tapahtuu koiran ehdoilla. 

Koulutan tarvittaessa maastolajeja aloittelijoille ja pidemmälle ehtineille, sekä ilmaisua, taajamaetsintää, rakennusetsintää ja esine-etsintää sekä pelastuskoiralajeihin liittyviä koulutuksia. 

Koulutuksissani noudatan Suomen eläintenkouluttajat ry:n eettisiä sääntöjä, ja kaikki kouluttamiseni perustuu koiran kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin huomioimiselle. Minusta tunnetila on tärkeä: kun koira nauttii tehtävän suorittamisesta, voimme mekin olla hyvillä mielin. Ihmisen tunnetila on yhtä tärkeä: kun koiran ohjaaja pystyy keskittymään hyviin asioihin koirassaan ja sen tekemisessä, molemminpuolinen luottamus ja yhteistyö kasvavavat.